ROSE DE LOIRE

Retour à la carte

ROSE DE LOIRE

Région de production

Did you know ?

Rosé de Loire is very different to Rosé d' Anjou and Cabernet d'Anjou, being dry in style with very little sweetness. Serve it throughout your meals - from starter to dessert - including the cheese course.

Climate

Clima

Temperate oceanic climate in Anjou-Saumur, semi-continental in Touraine and the Cher Valley

Soil type

Anjou: Dark schist soils known as "Anjou Noir" Saumur: "Terres Blanches" (White Earth)  - the altered tuffeau limestone known as "Anjou Blanc"
Touraine: Tuffeau limestone, siliceous clay, chalky clay soils and light gravel. 

Varietals

Grolleau, cabernet Franc cabernet sauvignon pineau d'aunis, gamay, côt

Colour(s) and Style(s)

Rosé

Annual production*

45 100 hl

or around 6 000 000 bottles

tonneau

Producers

370

producteur

Basic Yield

60 hl/ha

rendement

Conservation


elevage Best enjoyed young

Food and Wine Parings

Menu
Apéritif

Canapés, Charcuterie, 

Entrée

Mixed Salads

Plat

Pizza

Barbecues

Degustation
Oeil

Pale rose-petal pink to raspberry pink, with a glimmer of orange. 

Nez

Scents of red berries including strawberries, raspberries and redcurrants, alongside violets and the tang of acid drops. 

Bouche

Light, supple and delicate. Very refreshing. 

*Moyenne annuelle sur les 5 dernières années

Découvrez les producteurs

Bienvenue sur le site des

Vins du Val de Loire

Bienvenue / Welcome

Choisissez votre langue / Choose your language

Avez-vous l'âge légal ?

Pour visiter notre site, vous devez avoir l'âge légal pour consommer de l'alcool dans votre pays de résidence selon la législation en vigueur.

J'ai plus de 18 ans