TOURAINE CHENONCEAUX

Retour à la carte

TOURAINE CHENONCEAUX

Région de production

Did you know ?

AOC Touraine-Chenonceaux wine is inextricably linked with the Château of the same name. Chenonceau is recognised the world over, and reflects the concept of the perfect balance of nature - water, air and green spaces -  with unique architectural prowess. Here, the quest for quality is constant. This new designated area strikes a perfect balance - true alchemy is at work between the vineyard and the Château. Made with skill and passion, Touraine-Chenonceau wines deliver an authentic flacour of the terroir - a perfect base from which to develop a wine tourism offering.

Climate

Clima

Semi-continental climate

Soil type

Vines are planted on slopes with soils made up of limestone and siliceous clay. 

Varietals

cépagecépage

White: Sauvignon

Red: Côt, Cabernet Franc

Colour(s) and Style(s)

Dry white, red

Annual Production*

4 000 hl

or around 533 300 bottles

tonneau

Producers

50

producteur

Basic Yield

Whites  : 60 hl/ha

Reds : 55 hl/ha

rendement

Conservation

8°-12°

elevage 3-5 Years

Whites : 8 °C
Reds : 12°C
Consersation,

Reds: 3 - 5 years
Whites: best enjoyed young

Food and Wine Parings

Menu
Plat

Whites

Fish - White Meats

Reds

Red Meats - Game - 'Surf and Turf' 

Fromage

Whites

Goat's Cheese

Degustation
Oeil

Whites: Shimmering

Reds: Intense

Nez

Whites: Ripe fruit, tropical fruits

Reds: Black fruit

Bouche

Whites: Ample, full, powerful, supple and complex

Reds: Supple, silky tannins

*Moyenne annuelle sur les 5 dernières années

Découvrez les producteurs

Bienvenue sur le site des

Vins du Val de Loire

Bienvenue / Welcome

Choisissez votre langue / Choose your language

Avez-vous l'âge légal ?

Pour visiter notre site, vous devez avoir l'âge légal pour consommer de l'alcool dans votre pays de résidence selon la législation en vigueur.

J'ai plus de 18 ans