TOURAINE AMBOISE

Retour à la carte

TOURAINE AMBOISE

Région de production

Did you know ?

The winegrowing area surrounds Château d’Amboise, one of the most beautiful châteaux in the Touraine. Such was the quality of the local wines that in 1463, Louis XI, himself extremely fond of Amboise wines, ordered that they be sold in Tours market in preference to any others. Amboise wine made an appearance in the Royal Court in the reign of François I.

Climate

Clima

Oceanic influence to the west. Continental climate in the east.

Soil type

Siliceous clay and chalky clay

Varietals

cépagecépage

White : chenin

Red : gamay, côt, cabernet franc, cabernet sauvignon

Colour(s) and Style(s)

Dry white, rosé, red

Annual Production*

7 000 hl

or around 933 300 bottles

tonneau

Producers

30

producteur

Basic Yield

Red and rosé: 55 hl/ha

White: 60 hl/ha

rendement

10°-14°

elevage 2-5 Years

Rosés and Whites: 10 °C
Reds: 14°C

Conservation, 5 years for full-bodied reds

Food and Wine Parings

Menu
Apéritif

Rosé

Charcuterie

Plat

Whites

Grilled Fish - White Meats

 

Reds

Roast Poultry - Meat served in Sauce - Game

Degustation
Oeil

Whites: Pale yellow Reds:Deep red Rosés: Shimmering candy pink

Nez

Whites: Fresh fruit and citrus, developing notes of quince and honey with age

Reds: Red fruit Rosés: Cherries, redcurrants

Bouche

Whites: Dry, demi-sec and sweet

Reds: Well-balanced with silky tannins

Rosés: supple and fresh

*Moyenne annuelle sur les 5 dernières années

Découvrez les producteurs

Bienvenue sur le site des

Vins du Val de Loire

Bienvenue / Welcome

Choisissez votre langue / Choose your language

Avez-vous l'âge légal ?

Pour visiter notre site, vous devez avoir l'âge légal pour consommer de l'alcool dans votre pays de résidence selon la législation en vigueur.

J'ai plus de 18 ans