COTEAUX DE SAUMUR

Retour à la carte

COTEAUX DE SAUMUR

Région de production

Did you know ?

Saumur became a Huguenot stronghold under King Henry IV. By the 12th century, it was a major centre for wine trading, thanks largely to its excellent geographical location and geological conditions.  

Climate

Clima

Temperate oceanic climate. A continental influence on the plots furthest from the Loire.

Soil type

Limestone tuffeau

Varietals

Chenin

Colour(s) and Style(s)

Sweet white

Annual production*

300 hl

40 000 bottles

tonneau

Producers

20

producteur

Basic Yield

35 hl/ha

rendement

Conservation

6°-8°

elevage Can be cellared

for several decades

Food and Wine Parings

Menu
Apéritif

Canapés

Plat

Foie gras

Fromage

Blue-veined cheeses

Dessert

Desserts featuring White and Yellow Fruit

Degustation
Oeil

Intense golden yellow with hints of green, turning to old gold with amber. 

Nez

Fresh, complex scents of rhubarb, peach, apricot and white flowers

Bouche

Smooth and lively; not excessively sweet. Developing notes of honey and candied fruit. 

*Moyenne annuelle sur les 5 dernières années

Découvrez les producteurs

Bienvenue sur le site des

Vins du Val de Loire

Bienvenue / Welcome

Choisissez votre langue / Choose your language

Avez-vous l'âge légal ?

Pour visiter notre site, vous devez avoir l'âge légal pour consommer de l'alcool dans votre pays de résidence selon la législation en vigueur.

J'ai plus de 18 ans